lördag 9 november 2019

Tiotalets hundra bästa låtar! Plats 61 - 70

Det andra decenniet på det tredje årtusendet börjar gå mot sitt slut. Det måste summeras! Med en topp hundra över de bästa låtarna under detta årtionde.

61. Ashley Monroe Dixie, från albumet The Blade (2015)

En blivande country-klassiker finns att hämta i Monroes uppgörelse med sydstaterna. Snyggt och stilrent i all sin enkelhet.


62. Sólstafír Bláfjall, från albumet Berdreyminn (2017)

Jordens urkraft koncentreras i ett isländskt vulkanutbrott. På ett musikaliskt plan. Island har en förmåga att trots sin ringa befolkning ändå hamna i händelsernas centrum. Det har de visat under tiotalet. Både på fotbollsplanen, inom geologin och på musikscenen.


63. Brandy Clark Stripes, från albumet 12 Stories (2014)

Orange Is The New Black blev en av tiotalets mer omtalade TV-serier. Brandy Clarks låt har egentligen inget med den serien att göra men låtens tematik ger uppenbara referenser. Bra låt är det, hur som helst. Håller längre än serien.


64. Agnes Obel The Curse, från albumet Aventine (2013)

Dansk export av atmosfärisk och ambient popmusik har visat sig vara framgångsrik. Agnes Obel är en av de främsta inom sitt gebit, där klassiska arrangemang möter vemodiga popmelodier.


65. Loney Dear Hulls, från albumet Loney Dear (2017)

Emil Svanängen är ett musikaliskt geni som när man ser honom live tillsynes sprudlar av talang och idéer. Ibland så att det nästan spricker i sömmarna och det känns som det är svårt att få ihop det. Men när så sker uppstår magi.


66. Band of Horses Factory, från albumet Infinite Arms (2010)

Seattle-kvintetten, med Ben Bridwell i spetsen, kom levande ur skäggrocks-hypen på nollnolltalet och bjöd på en rad trivsamma, tillbakalutade och bitterljuva låtar även under det efterföljande decenniet. Det här är en av dem. Mindre riff och mer melodi.


67. Bill Fay Jesus, Etc, från albumet Life Is People (2012)

Wilco gjorde en av nollnolltalets bästa låtar. Bill Fay plockade upp på sin lyckade comeback-platta och då blev det en av tiotalets bästa låtar. Fays version synliggör ytterligare en dimension av en stor poplåt.


68. Brent Cobb Let The Rain Come Down, från albumet Shine On A Rainy Day (2016)

Brent Cobb förenas med sin kusin, stjärnproducenten, Dave Cobb och bitterljuv musik uppstår.


69. Andrew Bird Lusitania, från albumet Break It Yourself (2012)

Fin duett mellan två musikaliska begåvningar. Andrew Bird gästas av St. Vincent, aka Annie Clark som blåser liv i Birds produktion som emellanåt haft en tendens att gå i stå. Trots all musikalisk genialitet han besitter.


70. Miranda Lambert Runin' Just In Case, från albumet The Weight of These Wings (2016)

En av Nashvilles klarast lysande stjärnor har under detta decennium visat att hon har många strängar på sin lyra. Den mest självklare arvtagaren till Dolly Parton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar