söndag 22 juli 2012

Spotifylista: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga musikval

Även om prognoserna börjar se lite ljusare när vi nu närmar oss augustimånad ut så kommer knappast den svenska sommaren 2012 gå till historien som den någon av de bättre. Det har snarare varit en av de kallaste och regnigaste i mannaminne. Det kan vara lätt att bli lite bitter över detta faktum, men det är dumt att hänga upp sig på sådant man ändå inte kan påverka. Istället får man göra det bästa av situationen. Och varför då inte ägna regniga sommardagar och att hänga framför stereon och lyssna på bra musik och därmed göra val som man kan styra över själv.

Låtar som handlar om dåligt väder finns det gott om i musikhistorien. Att sjunga om regn och solskenets frånvaro har varit en återkommande och lättillgänglig metafor för att beskriva ensamhet, svek och en allmänt melankolisk sinnesstämning. Jag därför valt att gör en spotifylista som handlar om just detta och lämpar sig för regniga sommardagar. Det är ett varierande val av artister som framför låtarna men stämningen och känslan förenar dem. Några är mer välbekanta än andra och listan bjuder på kända låtar med Creedence Clearwater Revival, Bob Dylan,  Bill Withers och Dionne Warwick. Mauro Scocco är övertydlig och framför Dåligt väder, där han till skillnad från vädret visar sig från sin bästa sida och att han borde göra som Peter LeMarc gjorde för ett par år sedan då han återinspelade akustiska versioner på sina egna låtar. Dusty Springfields samarbete med Led Zeppelins John Paul Jones är ett exempel på att låtar om dåligt väder även kan svänga och få en bli lycklig i regnet. Isländska Seabear framför Cold Summer och de om några borde veta vad det innebär. Det finns fler och även om jag inte hoppas på fler regniga dagar så hoppas jag att listan kommer till någon glädje.

Här kommer i vilket fall mina lista med 40 låtar för regniga dagar. Jag hoppas att jag om ett par veckor kan följa upp med en lista om soliga dagar. Ha en fortsatt glad sommar!

Borken Record: När sommaren regnar bort... (Jul 2012 v.29/30)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar