fredag 14 december 2012

Årets album (enligt mig själv)

Vi närmar oss ett nytt musikår och det börjar bli hög tid att summera mayafolkets profetiska katastrofår 2012. Vad gäller pop- och rockmusik så har det knappast varit fråga om något katastrofår, tvärtom så har det givits ut en hel del bra musik även detta år. Jag saknar visserligen de verkliga topparna och jag har inte blivit lika hänförd av något album som jag blev av förra årets skiva med My Morning Jacket, men det kan bero på flera saker. Upplevelsen av ett album sammanförs med personliga händelser och det kan därför vara rena tillfälligheter vilka album som får en att dansa av lycka, eller av olycka för den delen. Det kan vara nog så rogivande. Därför handlar inte denna lista om vilka som är de "bästa" skivorna för året, det är jag knappast man nog att avgöra, utan snarare är det en ytterst subjektiv och relativ lista över mina främsta upplevelser av ny musik i albumformat under året som gått.

Om topparna har saknats så har bredden funnits där och det finns mängder av låtar som kan lyftas fram och det gör jag med hjälp av min 100-topplista på Spotify: Mackes Topp 100 - 2012. Lyssna! Den sträcker sig över 8 timmar och är ett perfekt soundtrack till en jobbig arbetsdag. Där framkommer det att jag tycker att Kent har gjort årets låt med den episka 999. Den låt som jag misstänker att jag har lyssnat mest på under 2012. Skivan som helhet höll inte riktigt samma höga klass, men får ändå plats på listan nedan. Inte heller Bat For Lashes kom med på albumlistan, trots att låten Laura tillhör en av årets personliga favoriter. Av någon anledning har jag inte gett hela albumet, The Haunted Man, samma uppmärksamhet. Hur som helst, här kommer årets album ur mitt perspektiv:

Årets album - Topp 20:


1. Baroness: Yellow & Green
Led Zeppelin visade redan 1970 att det går att förena hårdrock med folkrock. Baroness gör det för 2010-talet. Midlake möter Mastodon och ljuv musik uppstår.


2. Bill Fay: Life Is People
Jag hade gärna skrivit att jag hade längtat efter denna comeback, efter 40 års frånvaro, men om jag ska vara ärlig så visste jag inte vem Fay var när detta år började, trots nördiga vänners påtryckningar. Nu vet jag bättre och lyssnar även på hans föregångare. Stor musik!


3. Tift Merritt: Traveling Alone
Även detta blev en ny bekantskap för mig under 2012. En ytterst trevlig sådan och hon utgör toppen av ett isberg bestående av kvinnliga singer/songwriters som har lyst upp i höstmörkret detta år.
  
4. Lost In The Trees: A Church That Fits Our Needs
5. Damien Jurado: Maraqopa
6. Kasey Chambers & Shane Nicholson: Wreck & Ruin
7. Father John Misty: Fear Fun
8. Andrew Bird: Hands of Glory
9. Jack White: Blunderbuss
10. Calexico: Algiers
11. Graveyard: Lights Out
12. Leonard Cohen: Old Ideas
13. Toni Holgersson: Sentimentalsjukhuset
14. Tallest Man On Earth: There's No Leaving Now
15. Sera Cahoone: Deer Creek Canyon
16. Michael Kiwanuka: Home Again
17. Iris Dement: Sing The Delta
18. Kent: Jag är inte rädd för mörkret
19. Beach House: Bloom
20. Wovenhand: The Laughing Stalk

Artister som kanske skulle ha varit med om jag hade gjort listan en annan dag: Brandi Carlile, Neil Young & Crazy Horse, Loosegoats, Anna von HausswolffBlack Prairie med flera. Men i slutändan tror jag inte det är så många som bryr sig. Det är ju enbart min egna lista.

3 kommentarer:

 1. Saknar Perfume Genius Mackan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men du har ju andra tips som kommit med. Black Praire var nära. Perfume Genius är bra, gillar Normal Song, men hela albumet har inte riktigt fastnat. men jag kanske ändrar mig...

   Radera
 2. Årsbästalistor är alltid intressanta att läsa ska kolla upp Baroness har lagt upp årsbästalistor på min blogg

  SvaraRadera