torsdag 9 maj 2013

Medelåldern kan börja...

Den senaste tiden har jag ägnat alldeles för mycket tid till att lyssna på musik inom den odefinierade genren Soft Rock. Orsaken ligger kanske i att jag idag fyller 35 och att jag för ett drygt år sedan blev pappa för första gången och att jag i och med detta har trätt in i bekvämlighetens musikålder (läs medelåldern). Oavsett vilket så är jag ganska nöjd med det faktum att jag den senaste tiden har upptäckt guldkorn med artister som Billy Joel, Dan Fogelberg, Loggins & Messina, America, Todd Rundgren, Linda Ronstadt och James Taylor. Lägger jag därtill tidigare favoriter med artister som Boz Scaggs, Carole King, Fleetwood Mac (efter 1975), The Doobie Brothers, Crosby, Stills & NashSteely Dan med flera, så får jag ihop en gedigen skara artister som skulle kunna placeras inom genren Soft Rock, eller mjukrock om man så vill försvenska det hela.


Det är inte sällan inom denna genre som de bästa låtskrivarna och de skickligaste musikerna förenas. Den bästa musiken skapas dock när låtskrivarna får stå i centrum och musikerna för göra sitt jobb i bakgrunden. Ibland tenderar musikernas skicklighet få för stort utrymme och då övergår musiken lätt i meningslöst jammande som kanske fyller en funktion på konsertscenen men som på skiva skapar tristess för den som själv inte bryr sig om vilka skalor och taktbyten musikerna ägnar sig åt. Därför är denna diffusa genre en ganska ojämn historia, men jag har i vilket fall valt att samla några favoriter i form av en spotifylista som ni kan ta del av om ni har tid och känner er tillräckligt mogna för att acceptera att ni lyssnar på musik för de breda vägarna som leder oss rätt in i förortsvillans vardagsrum.


Spellistans innehåll är främst hämtat från 1970-talet och artisterna har mestadels sin förankring i Amerika, men även britter likt Paul McCartney och Elton John får utrymme.

Så håll i hatten, här kommer min lista Soft Rock - Medelåldern kan börja:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar