tisdag 29 juli 2014

En till röst för sommarnatten - Mickey Newbury

Mickey Newbury tillhör en av de stora låtskrivarna inom den amerikanska country- och rockhistorien. Kanske inte den mest välkände eftersom flertalet av låtarna han ligger bakom har blivit mer berömda i andra artisters namn. Men få personer för med sig lika stor och välförtjänt respekt hos de initierade som Newbury. Ungefär samma typ av status som Dan Penn och Townes Van Zandt har uppnått. Berömmelsen och erkännande för den stora allmänheten kommer då ofta med en viss fördröjning. Newbury dog för ett tiotal år sedan, drygt 60 år gammal, men hans musikaliska gärningar har ju evigt liv och det är något vi ska vara tacksamma för. Han var en förnyare av genren som alltid visade stor respekt för traditionen och sina föregångare. Något som allt som oftast är ett framgångsrecept inom rockmusik för att skapandet av nya storverk.


Mellan åren 1969 och 1973 spelade Newbury in tre fantastiska album; It Looks Like Rain, 'Frisco Mabel Joy och min personliga favorit; Heaven Help The Child. Dessa tre album, som kan uppfattas som kronologiska och tematiska i förhållande till Newburys dåvarande livssituation, gavs för några år sedan ut i en samlingsbox med titeln An American Trilogy och innefattar även skivan Better Days som består av samlade demos, rariteter och tidigare outgivet material. En box som ringar in storheten i Newburys ambitiösa och tidlösa kompositioner och visar på vilket inflytande han har haft för mer berömda aktörer som Elvis Presley, Kris Kristofferson, Roy Orbison, Waylon Jennings, Kenny Rogers med flera. Men den visar också på den talang och känsla Newbury själv hade som sångare och musiker. Även om han på dessa album får god assistans av några av de då främsta studiomusikerna på den amerikanska rock- och countryscenen i trakterna kring Nashville och Memphis.

Boxen finns nu tillgänglig på Spotify för allmänt missbruk. En utmärkt introduktion för den oinvigde. Newburys musik har varit alldeles för lätt att gå miste om. Som vanligt förespråkar jag dock det fysiska formatet och skivorna, liksom boxen, finns återutgivna på fina vinyler. Dock till ett ganska högt pris. För den ekonomiskt medvetne rekommenderar jag därför CD-boxen som i nuläget finns på Wowhd.se till fyndpriset 259 kr. Jag vet att de flesta ser CD-skivan som ett passerat kapitel men för mig gör inramningen i ett fint pappfodral med innehållsrikt och läsvärt texthäfte den oumbärlig. Det är något som ett streamat format aldrig kan erbjuda.

För den som börjar med Spotify följer boxen den kronologiska albumordningen It Looks Like Rain (1969), 'Frisco Mabel Joy (1971), Heaven Help The Child (1973) och avslutas med Better Days. Efter denna torra sommar där högsommarvärmen börjar gå mig på nerverna låter det smattrande regnet och åskvädret, som ligger som en ljudmatta mellan låtarna på det inledande albumet, både efterlängtat och förlösande. Ett perfekt sätt att avsluta en varm sommardag med. Eller inleda en ljummen sommarnatt. It Looks Like Rain blir i alla fall mitt soundtrack till sommaren 2014. Och för mig är det något upplyftande. Aldrig har ett ordentligt regnväder varit mer efterlängtat i min värld än just nu.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar