tisdag 6 september 2016

De tio budorden (enligt SCAC)

Jag har följt gothcountry-apostlarna som rör sig runt gruppen Slim Cessna's Auto Club i snart ett decennium nu. Oavsett om det varit utgivet under eget namn eller om det rör sig om något sidoprojekt har jag haft ögon och öron öppna. Det gäller såväl Jay Munlys soloutflykter som deras musik utgiven under namnet Denver Broncos UK, som kom för ett par år sedan. Allt har inte varit bra men likväl intressant. De har ju en musikalisk utgångspunkt som förenar Hank Williams, Johnny Cash och The Louvin Brothers med senare aktörer som Pixies, Gun Club, Joy Division och Nick Cave. Musik som jag sällan kan låta bli att hålla mig borta ifrån.


Gruppen är aktuell med sitt första album i eget namn sedan 2011-års Untitled, som i mitt tycke inte levde upp till de förväntningar de skapade hos mig med den trio album som kom dessförinnan. Nu har de släppt ett album med de tio budorden i tolkning av Denvergruppen själva. Något annat var väl inte att förvänta. The Commandents According to SCAC heter albumet kort och gott och innehåller låtarna Commandments 1 till 10.

Efter några genomlyssningar känns detta som det mest homogena de hitintills har gett ut. Lite mer sammanhängande och något mer återhållsamt än tidigare album men inte utan att tappa styrfart. Jag behåller intresset nästan hela vägen. Musikaliskt upplevs det som mer genomarbetat och svackorna är försumbara. Jag saknar visserligen något av de mer direkta spåren som alltid har förekommit på deras tidigare plattor men albumet växer ju fler gånger jag lyssnar och det kan i slutändan utvecklas till ett av deras starkaste och mest helgjutna hitintills. Det får tiden utvisa. Fram tills dess kommer jag inte att kunna sluta lyssna.

Jag är dock besviken att intresset för gruppens musik inte är större i Sverige. Deras Europaturné når inte närmare än till Aalborg i Danmark. Jag såg dem på ett halvfullt Babel i Malmö för några år sedan och de bekräftade då, det glesa publikstödet till trots, att de är en grupp som ska upplevas live. Se dem om du får chansen.

2 kommentarer:

 1. Jag har lyssnat på de här männen i år nu. Jag är mycket glad över att de fortsätter med sitt sound när nu så många andra i stilen har lagt av. 16 horsepower var kändare i Sverige.
  Jag behöver behöver ständigt band som Tom Waits, SCAC, Dead Brothers, Nick Cave & TBS och sånna i grunden att komma tillbaka till.
  Jag gillar din blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra! Jag håller med dig. Tycker även Wovenhand:s två senaste hör dit.

   Radera