tisdag 6 augusti 2019

Lars Bygdén

Det finns en mängd artister som aldrig får det erkännande som de förtjänar. Åtminstone inte under sin aktiva karriär. Så har det alltid varit. Orsakerna kan vara många och jag är inte tillräckligt kunnig för att utröna mekanismerna bakom detta. En del mer uppenbara orsaker är att deras musik inte ligger rätt i tiden och en annan är att marknadsföring inte är av högsta prioritet i deras musikaliska utveckling. Men jag vet att samtiden är flyktig och att marknadsföring förleder en ofta på villovägar.

I många fall vinner dessa artister i längden och deras musik får ett större värde än vad topplaceringar på digilistor eller stort antal följare på sociala medier någonsin kan ge. Jag hoppas att Lars Bygdén tillhör denna kategori av artister.

Bygdén har varit med länge, jag har hört honom som sångare och frontman i The Thousand Dollar Playboys som var aktiva för sisådär två decennier sedan. Tillsammans med Kristofer Åström, Christian Kjellvander  och Nicolai Dunger utgjorde de en viktig kugge för att sprida amerikansk countryrock vidare till svenska 70- och 80-talister och lägga grunden för en framgångsrik svensk singer/songwriter-tradition. Talangfull har han alltid varit i sin truckförarkeps. Men det är först med de senaste två plattorna som jag på allvar omfamnat hans musik.



LB (2012) och Dark Companion (2018) har av förklarliga skäl en mörk sida. De gavs ut parallellt med hans frus sjukdomstid och allt för tidiga bortgång. Tragiskt och sorgligt. Sorgen går inte att värja sig emot då du lyssnar på musiken. Tankarna förs till Tom Malmquists bok I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv. Men samtidigt lyckas Bygdén förmedla en strimma hopp och förtröstan i all vemod och melankoli. Och då blir det vackert. Hur påverkad Bygdén än må vara av den amerikanska rock- och countrytraditionen så finns det något väldigt svenskt och främst norrländskt över den musik han skapar. Likt Daniel Norgren och Christian Kjellvander skapar han något som känns unikt för vår lilla del av den stora världen. Därför vill jag uppmana alla att lyssna på hans musik. Det gör den sig förtjänt av. Passar utmärkt för augustikvällar då hösten börjar skönjas när mörkret infaller allt tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar