söndag 11 oktober 2015

Det bästa på 2000-talet (00-14) - #8

#8: Gillian Welch The Harrow & the Harvest (2011)Få artister för med sig lika stor respekt inom sitt gebit som Gillian Welch. Hon hyllas av i princip alla som har något som helst intresse för bluegrassdoftande singer/songwriter-musik (vilket i och för sig är alldeles för få) och det är välförtjänt. Trots en ganska lång karriär, som snart sträcker sig över två decennium, är hennes produktion tämligen sparsmakad men när något väl kommer är det nästan alltid av högsta kvalité. Hennes trogna kompanjon David Rawlings, som har varit med från inledningen av hennes karriär, har också en betydande roll i sammanhanget som producent, medmusikant och låtskrivare. Om musik någonsin kan beskrivas som tidlös så utgör Gillian Welch musik ett utmärkt exempel på detta.

The Harrow & the Harvest från 2011 tillhör min favorit ur hennes katalog. Welch och Rawlings behöver inte ta till några tekniska innovationer eller storslagna effekter för att musiken ska träffa rätt. De sköter allt musicerande på egen hand som mest består av banjo och gitarrer. Handklapp är det närmaste slagverk man kommer.  Det räcker gott nog. Låtarna, den sparsmakade instrumenteringen, produktionen och sångrösten uppnår en sådan perfektion att resultatet blir så vackert att den står pall för flyktiga hipstervindar. Det här är musik som folk med god smak kommer lyssna på även när detta sekel är till ända.

Att det sedan är metalbandet Baroness frontman John Dyer Baizley som står för det konstnärliga arbetet som utgör omslaget är en kuriositet väl värd att nämna i sammanhanget.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar