torsdag 20 september 2012

3730 LÅTAR: 16 till 25

Här kommer fortsättningen på min evighetslista:

Helplessly Hoping - Crosby, Stills & Nash
Vacker stämsång från ett stilbildande album från 1969 som under 2000-talets folkrockstrend upplevt en värdig renässans. Detta gjordes innan Neil Young gjorde entré i supergruppen.

Marry Song - Band of Horses
En vacker efterföljare till föregående låt med CSN&(Y) med albumaktuella Band of Horses. Låten är från 2007 års Cease To Begin, deras hitintills starkaste album.

Tiger Mountain Peasant Song - Fleet Foxes
Ytterligare ett band som har rötter i CSN&(Y):s  folkrock. En vacker låt som står stadigt på egna ben.

Thirteen - Big Star
Kultförklarat powerpop från tidigt 70-tal. En låt som Håkan Hellström gjort en svensk version på. Originalet är dock svårt att överträffa. Skriven av det missanpassade radarparet Alex Chilton och Chris Bell.

I Am The Cosmos - Chris Bell
Med en titel som får en att tänka på Di Leva och referera till Seinfeld, försökte den forne Big Star-medlemen sig på en solokarriär, men en tragisk bilolycka i december 1978 satte stopp för detta. Skivan med samma titel gavs först ut långt efter hans död. Denna låt är dock odödlig och trots sin repiga yta så kan man skönja en vacker poppärla.

Evangeline - Emmylou Harris
En av countrymusikens vackraste duettröster klarar sig ibland lika bra på egen hand. Som här, även om den version som finns med på The Bands The Last Waltz är strået vassare. Men en tillräckligt bra låt klarar av en något slätstruken produktion från tidigt 80-tal. Skriven av Robbie Robertson.

Resurrection Fern - Iron & Wine
Jag såg Sam Beam och hans I&W live för ett drygt år sedan på Malmöfestivalen och hoppades förgäves på att jag skulle få varmas upp av denna vackra visa. Istället fick jag en massa tråkigt jammande. Det hade varit bättre att stanna hemma och sätta 2007-års The Shepherd's Dog på repeat.

Waltz #2 - Elliott Smith
Elliott Smith var för 1990-talet vad Townes Van Zandt och Nick Drake var för 1970-talet. En fantastisk låtkrivare som kunde skapa bitterljuva melodier med små medel. Som i denna klassiker från 1998.

Circuital - My Morning Jacket
MMJ är, om inte det bästa, så i alla fall det mest intressanta och dynamiska rockband på den här sidan om millennieskiftet. Detta är en av deras bästa låtar från förra årets mästerverk.

Waterloo Sunset - The Kinks
När allt för många rockband snöade in på psykedelia så gjorde Ray Davies & co fortfarande fantastiskt bra popmusik. Från 1967-års Something Else By The Kinks

Låtarna finns med på spellistan:
Macke P:s 3730 låtar på Spotify - Under konstruktion

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar