måndag 8 oktober 2012

3730 LÅTAR: 26 till 45

Här kommer ett tillägg på ytterligare 20 låtar på min evighetslista. En krokig och osammanhängande resa från Manchesterpunk till Whitney Houston:

Ever Fallen In Love (With Someone You Shouldn't've) - Buzzcocks
Jag äger en box med Buzzcocks som innehåller tre skivor med i princip allt som gruppen har gjort under sin aktiva period i slutet på 70- och början på 80-talet. Men det är i princip bara denna låt som jag lyssnat på, den har jag å andra sidan nästan lyssnat sönder. Poppunk eller punkpop när det är som bäst. En låt som kändes helt rätt i åldern 17 till 26, trots att det var fel, men nu är det en fantastisk nostalgitrip.

Atomic - Blondie
På nått sätt känns det här som en perfekt introduktion på 80-talet. Stort och svulstigt med en bitterljuv melodi och Debbie Harry har den där perfekta framtoningen med röst och utstrålning.

Blue Monday
- New Order
Ibland kan jag tycka att New Order är ett överskattat band, men den här låten får mig att påstå motsatsen.

Ashes To Ashes - David Bowie
När Berlin-perioden led mot sitt slut i Bowies karriär så börjar jag tycka hans musik blev allt bättre igen, lika bra som på Station To Station, men med tanke på vad som komma skulle så är det kanske en felaktig diagnos. Denna klassiker från 1980 är i alla fall en väldigt bra låt.

New Europeans - Ultravox
Ultravox insåg tidigt att 80-talet skulle totalt ändra förutsättningarna för Europa och inget skulle bli som förr igen. Synthesizerns intåg skulle riva murar för att sedan bygga upp nya.

Cars And Girls - Prefab Sprout
Paddy McAloon & co tillhör de brittiska öarnas bästa band under 80-talet. Som bäst blev den när de framhävde sina amerikanska influenser. Som i denna låt om bilar och brudar, men ändå så långt ifrån Slitz man kan komma.

I Wanna Be Abdored - The Stone Roses
Klassiskt intro på gruppens citron-skiva som blev en början på 90-talets britpop-våg. Storslagen popmusik!

The Power - Suede
Dog Man Star är Suedes bästa skiva i mitt tycke. Bombastiska refränger och romantiska melodier som för tankarna till Bowie och Scott Walker i sina bästa stunder. Denna låt är en av de bästa från den skivan.

Walkaway - Cast
Cast förväntades bli nästa stora brittiska band efter Oasis, Blurs och Suedes genombrott. Men det hände aldrig så mycket mer än att de hann  bjuda på några vackra bitar innan hypen var över. Som denna ballad vars intro får en att nynna på Elvis klassiker (I Can´t Help) Fallin' in Love With You.

The Everlasting - Manic Street Preachers
MSP tar i från tårna även i denna låt. Ibland blir det fågel och ibland blir det fisk. Här flyger de högt.

I Gave You all - Mumford & Sons
Av den senaste tidens recensioner att döma så har det blivit uppenbart att folkrocktrenden är på väg att ta slut och hyllningskörerna jublar inte lika så högt så fort banjo och stämsång involveras i musiken. Mumford & Sons har dock fortfarande en fascinerande förmåga att bygga upp crescendon i sin musik med enkla medel. Detta är min favorit från deras debut.

Like A Broken Record - Lloyd Cole
Inledningsraden Not that I have much dignity left, anyhow... får mig att smälta och denna låt har fått ge namn åt min blogg. Vacker och uppriktig popmusik i sin skönaste förpackning.

Sunken Waltz - Calexico
Calexicos svar på Elliot Smiths Waltz #2. Bitterljuv dansmusik!

When You Wake Up Feeling Old - Wilco
Jeff Tweedys låt har fungerat som soundtrack till allt för många morgonar.

Willing To Wait - Sebadoh
För mig är detta en av de bästa låtarna från en av de bästa skivorna som härstammar från 90-talets lo fi-era och Lou Barlow har en unik förmåga att skriva vackra, enkla och vemodiga popmelodier,

Car - Built To Spill
Stråkar och indierock är ingen dum kombination när Dough Martsch får hålla i rodret. Storslagen och vacker rockmusik i sitt småskaliga format.

Hallelujah - Nick Cave & The Bad Seeds
När Caves teatraliska ådra får hållas i schakt och han framträder i sitt mest nedtonade format så blir det oftast som bäst. En vacker lovsång.

The Same Love That Makes Me Laugh - Bill Withers
Withers popularitet fick ett uppsving i samband med att hans Ain´t No Sunshine medverkade på soundtracket till filmen Notting Hill. Denna funkiga soulballad på samma tema är minst lika bra, men inte lika känd. Vacker 70-talssoul.

You Got Me - The Roots & Erykah Badu
Hiphopens bästa rockband tillsammans med en av den moderna soulmusikens mest karaktärsfulla röster blir en oslagbar kombination.

My Love Is Your Love - Whitney Houston
Jag var aldrig något stort fan till Whitney Houstons musik men med denna låt, skriven av Wyclef Jean i högform, så kan inte jag heller motstå storheten i hennes fantastiska röst.

Låtarna hittar ni här tillsammans med tidigare tillagda låtar:
Macke P:s 3730 låtar på Spotify - Under konstruktion

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar