lördag 21 maj 2016

A Tribute To Guy Clark

I veckan försvann ytterligare en av musikhistoriens största låtskrivare. Det verkar vara 2016 års mörka melodi. Ett år i avskedets tecken. I detta fall handlar det om Guy Clark (1941-2016). Ett namn som för den allmänna publiken inte håller samma dignitet som David Bowie eller Prince men som för de som har ett intresse för alt-country, americana och singer/songwriter-musik varit ett högaktat namn sedan det tidiga 70-talet.


Guy Clark var en fantastisk låtskrivare. Väl i nivå med personliga favoriter som Townes Van Zandt och Mickey Newbury. Men till skillnad för dessa två herrar har jag personligen aldrig fallit för Clarks röst. Åtminstone inte om jag lyssnar för länge på hans plattor. Därför vill jag rekommendera ett hyllningsalbum som kom 2011, This One's For Him: A Tribute To Guy Clark (Ice House Music). Här samsas några av countryns största om utrymmet för att tolka Clarks bästa låtar och det räcker väl till en gedigen dubbel-cd.

För att ringa in Clarks storhet så bidrar pionjärer som Wille Nelson, Kris Kristofferson och Emmylou Harris med bidrag. Till Clark samtida och närbesläktade aktörer som John Prine och Jerry Jeff Walker är givetvis med. Även direkta efterföljare, som rent kommersiellt överträffat sin förebild, bidrar likt Rodney Crowell, Lyle Lovett, Steve Earle och Patty Griffin. Rosanne Cash är som så ofta förträfflig i sina tolkningar av andras låtar och Ron Sexsmith gör Broken Hearted People med den äran.. Det här är värdig summering av en stor låtskrivares livsverk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar