söndag 17 november 2019

Tiotalets hundra bästa låtar! Plats 51 - 60

Det andra decenniet på det tredje årtusendet börjar gå mot sitt slut. Det måste summeras! Med en topp hundra över de bästa låtarna under detta årtionde.

51. Kendrick Lamar King Kunta, från albumet To Pimp A Butterfly (2015)

En av tiotalets kanske mest hyllade och kritikerrosade hiphop-aktörer höll nästan gå mig helt förbi om det inte hade varit för den här låten. Den bästa låten jag har haft i lurarna under mina löprundor som blir allt färre, kortare och tar allt längre tid. Men King Kunta är knappast orsaken till den utvecklingen.


52. Baroness Back Where I Belong, från albumet Yellow & Green (2012)

John Dyer Baizley och hans band har under tiotalet flörtat med en rad olika musikaliska stilar och funnit sin plats som en länk mellan Midlake och Mastodon. Ett av de mer dynamiska rockband som jag har tagit del av under detta decennium.


53. Lee Ann Womack All The Trouble, från albumet The Lonely, The Lonesome & The Gone (2017)

En låt som för tankarna till Sam Cookes Nobody Knows the Trouble I've Seen från 1963-års platta Night Beat. Det är knappast någon dålig referens. Stor popmusik, i all sitt mörker, framförd av en luttrad Nashville-artist som både fått erfara framgångens sötma och dess bittra eftersmak.


 54. Kasey Chambers & Shane Nicholson Adam & Eve, från albumet Wreck & Ruin (2012)

Det tidigare äkta paret, Chambers & Nicholsons, uppbrott kanske började här. Vad vet jag. Kanske ett något uttjatat tema men jag går på det varje gång jag hör det. Australiensisk country då den är som bäst.


55. The Mastersons Fight, från albumet Transient Lullaby (2017)

Texas möter Brooklyn och ur det äkta paret Chris Mastersons och Eleanor Whitmores stämmor ljuder bitterljuv hipster-country. Här i en akustisk live-version.


56. Christian Kjellvander Good Child, från albumet A Village: Natural Light (2016)

Kjellvander har kanske inte bjudit på lika många självklara låtar som under tidigare decennium men har däremot utvecklats till att bli en alltmer fullfjädrad albumartist. Den här låten utgör ett klimax i hans, i mitt tycke, starkaste platta från tiotalet.


57. Eilen Jewell Rio Grande, från albumet Sundown Over Ghost Town (2015)

Eilen Jewell gjorde decenniets bästa Calexico-låt. Jewell bjuder på lite tillbakalutad mariachi-gung som Tarantino säkerligen skulle haft användning av i något av hans soundtrack..


58. St. Vincent Los Ageless, från albumet MASSEDUCATION (2016)

Annie Clark gör sin betraktelse över västvärldens Babylon.


59. Säkert! Allting flyter, från albumet Däggdjur (2017)

Annika Norlin besitter en unik förmåga att med pennan i hand sätta ord på det mesta komplicerade här i livet och får det att låta så självklart och enkelt.


60. Cody ChesnuTT Don't Wanna Go Other Way, från albumet Landing On A Hundred (2012)

En låt med ett budskap som knappast går att misstolka. Det är tydligt och upprepande. Nästan tjatigt. Men den till synes uppriktiga och ärliga desperation Chesnutt blottlägger smittar av sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar