onsdag 22 februari 2012

Skivtips: Jimmie Spheeris - Isle of View

För alla er som under de senaste åren lyssnat på moderna folkrocksinspirerade rockgrupper som Midlake, Fleet Foxes och Band of Horses kommer här ett tips om ett bortglömt alster i rockhistorien. Jimmie Spheeris debut, Isle of View, släpptes 1971 och är en guldklimp för den som gillar nedtonad, flanelldoftande tvärflöjtsrock. Spheeris fick aldrig någon långvarig karriär eller något större erkännande. Han lyckades aldrig slå sig in på några topplistor och hans liv fick ett tragiskt slut då han omkom 1984, endast 34 år gammal. Han blev påkörd av ett rattfyllo i Los Angeles. Spheeris skivproduktion kom att omfatta fem album, inkluderat ett postumt album som gavs ut efter hans död. Tre av dessa kan du finna på Spotify, samt ett livealbum. Det är främst hans debut som sticker ut och som jag vill rekommendera. Kanske beror det på att jag har gett detta album flest chanser, men de senare albumen har en tendens, liksom flertalet andra skivor gjorda under 70-talets senare del, att lida av en allt för svulstig ljudproduktion, där tekniken har en tendens att överskugga musikens kvalité. Debuten lyckas fånga det bästa ur den tidens dynamiska folkrockssound. Låt er inte skrämmas iväg av det bedrövligt fula fantasy-inspirerade albumomslaget. Musiken är lyckligtvis betydligt vackrare än så.

Spheeris var vid sin debut endast 21 år och det kunde ha varit en start på en framgångsrik karriär. Nu blev det inte riktigt så men en del menar att han förtjänar ett lika stort erkännande som närbesläktade artister som Jackson Browne och Neil Young och efter att lyssnat några gånger på detta album är jag åtminstone beredd att kalla detta album för en bortglömd klassiker som förtjänar ett större erkännande. Lyssna gärna du med. Här är en länk till albumet. Som lite kuriosa kan nämnas att Spheeris syster, Penelope Spheeris, regiserade den kultförklarade hårdrocksrockskomedin Waynes World. Den har å andra sidan fått ett större erkännande än vad den förtjänar. Eller?

Jag har än så länge inte funnit detta album på vinyl utan får nöja mig med Spotify. På CD går den att hitta som en dubbelutgåva tillsammans med uppföljaren The Original Tap Dancing Kid. Det kan du bland annat  hitta på wowhd.se men det känns som en skiva som görs sig bäst i LP-format så om någon kan ge tips på var man kan hitta den så får ni gärna säga till.


2 kommentarer:

  1. Hur står sig förresten Golden Earring som tvärflöjtsrock?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har jag inte lyssnat på det men får kolla upp det. Avskräckande namn, men ska ge det en chans ändå.

      Radera