lördag 19 januari 2013

Del II - Singer/songwriters 1976-89

Förra veckan lanserade jag en spellista med samlade singer/songwriters från tidsperioden 1965-75. Det var så pass underhållande att jag nu följer upp den med en kronologisk fortsättning. Spotifylistan sträcker sig i detta fall över tidsperioden från 1976 till och med 1989. En kritisk tidsperiod i rockhistorien där flertalet av 60- och 70-talens giganter gick bort sig i digitala experiment och kreativa svackor. Trots detta så finns artister som Bob Dylan, Leonard Cohen och Neil Young med även på denna lista. De hann trots allt med att skapa några guldkorn innan debaclet i deras karriärer tog sin början och de hann även med att ta sig ur denna svacka innan denna tidsperiod når sitt slut. Tom Waits och Bruce Springsteen däremot når sina konstnärliga höjdpunkter och gör i mitt tycke, liksom fler med mig, sina bästa plattor under denna tidsperiod. Av Springsteens alla skivor så håller jag den nedtonade och tillbakalutade Nebraska från 1982 allra högst och den består av låtar som passar väl in på denna lista. Jag anser även att hans countrydoftande Tunnel of Love från 1987 är en underskattad skiva. Vad gäller Tom Waits så går det att hitta fängslande låtar på samtliga plattor han gav ut under denna era och han är nog den artist som bäst lyckades avskärma sig från 1980-talet glättiga, syntetiska och svulstiga estetik och gå sin egen outgrundliga väg.

Men det är också en tidsperiod då nya lovande stjärnor föds till liv som exempelvis Lucinda Williams, Steve Earle, Rickie Lee Jones och Kate Bush. Det är även en tid där singer/songwriters utvecklas åt den mer bredbenta arenarocken. I vissa fall blir det bara tråkigt, men när det görs med finess och känsla lyckas ibland artister som John Hiatt, Tom Petty och John Mellancamp riktigt bra och de förtjänar sitt utrymme på denna exklusiva och inkluderande lista. Det är svårt att göra någon gränsdragning vad som krävs för att uppfylla de kriterier för att få benämnas som en singer/songrwriter, men jag har gjort det enkelt för mig och tagit med de soloartister som både framför och skrivit sina låtar. Detta oavsett vilka musikaliska rötter artisterna har och därför kan jag även ta med artister som Nick Lowe och Elvis Costello som både har en gedigen känsla för vackert låtsnickeri.
Kate Wolf
Faktum är att denna lista har varit än mer inspirerande att göra än den föregående för att val av artister och låtar har inte varit lika självklara och det har gett mig en möjlighet att upptäcka några, för mig, tidigare obekanta artister. En av dem är Kate Wolf. En skönsjungande amerikansk kvinna med rötter i folkmusik och country som var aktiv från mitten av 1970-talet fram till sin död 1986. Hon dog tragiskt i leukemi men hann innan dess skapa en hel del vacker musik och jag kommer definitivt att söka febrilt efter hennes skiva Poet's Heart från 1985 när jag får möjlighet att botanisera i skivbackarna. Skivan finns delvis utgiven på Spotify så där kan ni hitta smakprov via länken. En annan artist som jag tidigare har stött på men börjat i fel ände är Peter Case. 1989 gav han ut ett soloalbum med den ambitiösa titeln The Man with the Blue Post Modern Fragmented Neo-Traditionalist Guitar. En skiva som jag varmt vill rekommendera för den som vill fördjupa sig i denna navelskådande genre. Ni hittar den i sin helhet på Spotify.

För övrig präglas denna tidsperiod av en rad osmakliga val av skivomslag. Rent estetiskt var 1980-talet ett lågvattenmärke vad gäller albumkonvolut. Detta gäller inte minst R.E.M- och kritikerfavoriten Warren Zevon vars skiva Transverse City från 1989 ni kan se till höger som ett talande exempel. Han gjorde dock en hel del minnesvärd musik och finns även han representerad på listan.

Här kommer i vilket fall min lista bestående av singer/songwriters från tidsperioden 1976-1989 och med största sannolikhet kommer det en kronologisk fortsättning även på denna:

Broken Record: Singer/songwriters 1976-89




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar