torsdag 12 december 2013

Alexander den störste

Och nu finns även Led Zeppelin på Spotify. För ett tag sedan tillkom Pink Floyd och Metallica och av de allra största är det väl bara rättigheterna till Beatles albumkatalog som fattas. Sedan är det bara att välja och vraka ur hela rockmusikhistorien med några enkla knapptryck. En sund utveckling tycker säkert många men för en motsträvig musikmissbrukare väcker det oro. Både för mitt eget och för allmänhetens sätt att hantera lättillgängligheten, bristande ljudkvalité och avsaknaden på begränsningar. Känner mig som Neil Young i sin fredsförklaring men låt gå för denna gång.

Även jag börjar motvillig inse att denna utveckling leder till att CD-skivan är på väg att marginaliseras helt och hållet, vilket kanske inte är någon allvarlig förlust i sig kan man ju tycka. Vinylen kommer ju leva kvar och det är ju det perfekta studioalbumformatet. Men det finns något som är unikt med CD-skivan som aldrig vare sig Spotify eller LP-skivan kommer kunna motsvara eller ersätta. Det är de sammanfattande och heltäckande samlingsskivorna med gedigna och omfattande texthäften. Som till exempel Ace Records fina samling The Greatest med Arthur Alexander.


Arthur Alexander har aldrig tillhört de största rent kommersiellt men hans namn har alltid fört med sig mycket respekt. Han var en viktig inspirationskälla till de största rock- och popdinosaurierna och hans låtar tolkades av Beatles, The Rolling Stones och Elvis Presley. Inget märkligt i det eftersom Alexanders låtar från 60-talets första hälft håller fantastiskt hög kvalité. Med en självsäker och harmonisk stämma förmedlade han sina egna och andras låtar, där musiken var en mix av sydstatssoul, blues, klassisk rock'n'roll och country. Inte helt olikt en samtida Sam Cooke med mycket hjärta men med mindre sentimentalitet. För att få smakprov på hans största hits kan ni alltid lyssna här:



Arthur Alexander dog 1993 i dryga femtioårsåldern och hann under sin levnad inte med att göra så många inspelningar. Omständigheterna ville annat. Men det som finns förtjänas att uppmärksammas och hyllas och det gör sig bäst med hjälp av en gedigen CD-samling. Så mitt råd är att ni köper samlingen The Greatest. En perfekt introduktion och heltäckande över hans viktigaste period i karriären. Fantastisk många bra låtar, lyssna dagen till ära!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar