tisdag 27 maj 2014

Rösta på Vinylpartiet! - Partiet som inte bara snackar, vi lyssnar också

Nä, det här med supervalår gör mig trött och frustrerad. Inte enbart på grund av att allt mer tveksamma partier i Europa vinner mark eller för att det i moderna tider är svårt att skilja mellan en svensk valvaka och ett avsnitt av Let´s Dance, utan främst för att det är så svårt att välja. Historien har ju lärt oss en del, eller borde åtminstone ha gjort, men ändå är valet lika krävande varje gång det är dags att gå till urnan. För visst är det fortfarande så att det är mellan två ideologiska tankesätt vi trots allt väljer. Blockpolitiken har i alla fall inte gett oss många alternativ. Antingen väljer vi kapitalismens väg och då får vi dess bieffekter i form av att mänsklighetens allra sämsta sidor synliggörs eller så väljer vi socialismen där mänskligheten inte syns överhuvudtaget. Känns emellanåt som att välja mellan pest eller kolera. Det måste väl finnas någonting däremellan?

Och nu är äntligen lösningen här, den gyllene politiska medelvägen är funnen, för jag har kommit på den smått briljanta tanken att bilda ett nytt parti; Vinylpartiet (VP). Partiet, det vill säga än så länge bara jag själv då, siktar på att med stormsteg ta sig in i riksdagen i höstens val. Den ideologi vi företräder är vinylismen. Något helt nytt som handlar om något så motsägelsefullt som en konservativ materialism eller kanske materialistisk konservatism. Vi vet nog inte riktigt men vill i alla fall verka för ett Sverige där goda album återigen blir ett samtalsämne runt matbordet, i vardagsrummet och i fikarummet på arbetsplatsen. Vi värnar om att det fysiska musikformatet fortfarande har en central betydelse i människans liv. Vad vore livet utan snygga LP-konvolut? Hemska tanke.

Vår valkampanj börjar här och nu och för första gången någonsin offentliggör jag några av de viktigaste punkterna i vårt alldeles färska och unika partiprogram:
  • Musik och kultur ska få kosta pengar, eftersom det kostar att skapa bra kultur. Gratis är bara gott till en början sedan föräter man sig lätt. 
  • Vi tror på en öppen blandbandskultur där olika ljudformat lever tillsammans sida vid sida. 
  • Vi tror på en planerad skivmarknad där inte tillgång och efterfrågan ska styra i första hand utan tycke och god smak.
  • Vi tror på hållbar musik och vill motverka musik med kortvarigt bäst före-datum.
  • Vi står upp i kampen för att bevara utrotningshotade skivaffärer.
  • Vi vill införa höjda "starta eget"-bidrag till eldsjälar som vill öppna nya skivaffärer och HiFi-butiker.
  • Fler konsertställen till folket ska upprättas.  
  • Vi vill göra en den 24:e maj och den 7:e mars till helgdagar eftersom Bob Dylan och Townes Van Zandt föddes då. Detta i utbyte mot 1:e maj och 6:e juni.
  • Vi vill höja lärarnas status genom att erbjuda dem andra jobb.
Det var det hela. Vi har inte kommit längre än så men alltid en början. Vill även du jobba för ett mer välljudande Sverige ska du lägga din röst på Vinylpartiet - för ett plattare Sverige (eller ett Sverige med fler plattor). Äh, har inte kommit på någon bra slogan... 

Nu kanske en och annan tycker att programmet doftar lite väl mycket trångsynt enfrågeparti men till er vill jag bara säga att konstigare saker har valts in i svensk riksdag under det senaste decenniet. Så jag ser inga hinder utan bara möjligheter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar