lördag 24 december 2016

Broken Records julkalender: Lucka 24

Lucka 24:
Simon & Garfunkel - 7 O'clocks News/Silent Night

Visst, ska jag välja det bästa ur Paul Simons gedigna katalog är kanske inte denna parentes den mest representativa. Men nu är det ju ändå jul och deras tolkning av Silent Night med nyhetsuppläsare i bakgrunden känns ju på något sätt lika träffande 2016 som 1966. Stämningsfullt och vackert men där mörkret och tragedin smyger sig på som ett ständigt hot, i detta fall i form av en nyhetsuppläsare, i bakgrunden. På något sätt skänker det ändå tröst i att vi har befunnit oss där förut. Det behövs i en tid som denna.


Låten avslutade den i mitt tycke bästa plattan med Art & Paul. Kanske Simons allra bästa produktion genom hela sin långa karriär. Fast på den punkten ändrar jag åsikt lika ofta som SVT byter julvärd.
Nu är alla luckor öppnade så nu kan vi frossa julmat i dagarna tre. För den som vill göra det till tonerna av missmodig, dekadent och mestadels ledsen julmusik kan göra det genom att ta del av min julkalender sammanställd i Spotify-format via denna länk.

Om ni istället söker mer traditionell julmusik men är urbota less på Bing Crosby, Elvis Presley, Sissel Kyrkjebö, Tommy Körberg, Just D, Tommy Körberg och Carola vill jag rekommendera den Chicago-baserade gruppen Sleeping At Last som i huvudsak kretsar kring centralgestalten och sångaren Ryan O'Neal. På deras Christmas Collection 2016 samlas en rad fina tolkningar av traditionella julsånger. De visar att om man plockar bort Lennon och en barnkör blir Happy Xmas (War Is Over) en uthärdlig låt. Till och med riktigt fin. Och deras version av O, Holy Night tillhör en av de vackraste du kan lyssna på julen 2016.

God jul och gott nytt år!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar