söndag 15 december 2019

Tiotalets hundra bästa låtar! Plats 11 - 20

Det andra decenniet på det tredje årtusendet börjar gå mot sitt slut. Det måste summeras! Med en topp hundra över de bästa låtarna under detta årtionde.

11. Sturgill Simpson Welcome To Earth (Pollywog), Från albumet A Sailor's Guide To Earth (2016)

Tårdrypande soulexplosion om känslostormen som kommer över en av att bli förälder. På rätt sida gränsen om det sentimentalt gångbara. Aviserat från hipstercountryns favorit under detta decennium.


12. Fleet Foxes Helplessness Blues, från albumet Helplessness Blues (2011)

Deras utveckling från tokhyllade folkrocksförnyare gick inte spikrakt mot stjärnorna. Kanske blev de för ambitiösa för sitt eget bästa. Men den här låten doftar sent sextiotal och var ett steg upp mot himmelen.


13. Chris Stapleton Daddy Doesn't Pray Anymore, från albumet Traveller (2015)

Likt en uppdaterad version av George Jones vackra sorgesång He Stopped Loving Her Today. Det är en fin referens för decenniets stora låtskrivare inom countryrocken.


14. Michael Kiwanuka Cold Little Heart, från albumet Love & Hate (2016)

Big Little Lies blev snabbt en favoritserie då vinjetten tonsattes med Kiwanukas majestätiska inledningsspår från albumet Love & Hate. Senaste albumet är till sin helhet bättre men denna låt är fortsatt en av hans finaste. En Terry Callier för tiotalet.


15. Margo Price Hands Of Time, från albumet Midwest Farmer's Daughter (2016)

Margo Price livsberättelse förvaltar en tradition inom countrymusiken. Referenser går att finna i såväl Loretta Lynn som Dolly Parton. Konstigt vore väl annars.


16. Lloyd Cole Like A Broken Record, från albumet Broken Record (2010)

Det räcker med den första meningen i den här molokna melodin för att Lloyd Cole än en gång ska få min fulla uppmärksamhet och respekt.


17. The National Sorrow, från albumet High Violet (2010)

Stor och svulstig indiepop för tröttkörda människor halvvägs in i medelåldern. Tack och lov har vi The Nationals välstickade offerkofta som skänker värme i en tillsynes iskall värld.


18. Daniel Norgren Are We Running Out of Love?, från albumet The Green Stone (2015)

Kanske den artist jag lyssnat mest på under den andra halvan av tiotalet. På skiva har han bara blivit bättre och bättre. Från att ha låtit som en begåvad Tom Waits-imitatör har han under detta decennium utvecklat ett eget musikaliskt sound. Här låter han mer som Chris Isaak på slowmotion. Och då går det inte fort.


19. The Decemberists Rise To Me, från albumet The King Is Dead (2011)

Colin Meloy och hans musikanter i The Decemberists gick från proggig folkrock till att på plattan The King Is Dead göra mer rak americanarock i tidig R.E.M-anda. Det gillade jag såklart.


20. John Grant Queen of Denmark, från albumet Queen of Denmark (2010)

Elton John möter Bonnie 'Prince' Billy. Där någonstans hittar du referenserna till hur John Grant lät på sin solodebut. Men hans bisarra, underhållande texter hittar du ingen annanstans.

I wanted to change the world, But I could not even change my underwear

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar