tisdag 10 december 2019

Tiotalets hundra bästa låtar! Plats 21 - 30

Det andra decenniet på det tredje årtusendet börjar gå mot sitt slut. Det måste summeras! Med en topp hundra över de bästa låtarna under detta årtionde.

21. Lana Del Rey The Blackest Day, från albumet Honeymoon (2015)

Lana Del Rey är en artist som har förmågan att gå på djupet men ändå nå ut till de breda massorna. Förförande vackert men med taggarna utåt.


22. The New Basement Tapes Kansas City, från albumet Lost On The River (2014)

Försöket att återuppliva Dylans kvarlämnade texter från The Basement Tapes-tiden med hjälp av några av de mest aktade amerikanska och brittiska rockartisterna blev kanske mer spännande i teorin än i praktiken. Men den här låten, ledd av Markus Mumford, etsar sig fast. Och Johnny Depp lirar gura.


23. Bat For Lashes Laura, från albumet The Haunted Man (2014)

En alldeles fantastisk låt från en mångfasetterad artist.


24. Father John Misty Leaving LA, från albumet Pure Comedy (2017)

Ibland vet jag inte vad jag tycker om Father John Misty, eller Josh Tillman som jag först lärde känna honom vid. Är det ironi eller är det uppriktigt? Jag vet inte. Men oavsett vad har han med jämna mellanrum fått mig på fall. Som med denna monotona tolvminutersballad där han gör upp med såväl sig själv som sin samtid.


25. Gojira Only Pain, från albumet Magma (2016)

De fingerfärdiga fransmännen i Gojira gjorde med plattan Magma kanske tiotalets bästa metalalbum. Ytterst subjektiv bedömning. Only Pain tillhör ett av de starkaste spåren. Att kunna vara så ilsken men ändå hålla fingrarna i styr. Det imponerar.


26. Midlake Winter Dies, från albumet The Courage of Others (2010)

Midlake inledde tiotalet med sin John Bauer-mörka folkrock i bästa stil. Tvärflöjt har inte varit så hett sedan Watergate-skandalen ägde rum.


27. Broken Bells The High Road, från albumet Broken Bells (2010)

Ett lyckat samarbete mellan Danger Mouse och James Mercer från The Shins.


28. PJ Harvey The Words That Maketh Murder, från albumet Let England Shake (2011)

Harvey ger oss en historiekurs uppdelat i tolv lektioner. Det här är den skevaste och den mörkaste. I PJ Harveys värld blir det som bäst då.


29. Jonathan Johansson Centrum, från albumet Klagomuren (2011)

Klagomuren tillhör en av de bästa svenska plattorna från tiotalet. Mörk soulpop med skorrande r som känns ända in i själen.


30. The Tallest Man On Earth The Dreamer, från albumet Sometimes The Blues Is Just A Passing Bird (2010)

Kristian Matsson har med små hjälpmedel och stor talang lyckats ta sig från Älvdalen och ut i den stora världen. Det här blev låten som fick mig att börja lyssna på allvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar