tisdag 20 mars 2012

Spotifylista: Crescendon

Tack vare ett tips från en musikmissbrukande vän med sympatisk smak, Mårten von Ostogurkmacka, så kommer veckans spotifylista att kretsa kring temat musikaliska crescendon. Crescendon är vanligt förekommande inom den klassiska musiken, men har inte alltid haft samma självklara plats inom populärmusiken. Orsaken är att det innebär att artisten ofta tvingas frångå idealet om att låten ska hålla sig inom den klassiska treminutersgränsen med vers/refräng-dramaturgin. Jag gillar artister som emellanåt vågar ta ut svängarna och släpper tyglarna lösa för att skapa mäktiga musikaliska och känslomässiga klimax. Ett cresecendo gör sig ofta bäst när låten inleds i ett lugnt tempo, där melodin hålls intakt, för att sedan successivt bygga upp en allt mäktigare ljudmatta med hjälp av stråkar, körer, gitarrer, blås och ibland kanske även en operasångare. Det sistnämnda ska dock användas ytterst varsamt (lyssna på Damien Rice-låten på listan). Det kan givetvis lätt spåra ur och att resultatet innebär att  man i slutet av låten känner sig kräkfärdig och illamående för att det blev lite för mycket av det goda. Lite som att äta en kebabpizza som toppas med  pommes och bearnaise. Men ett snyggt uppbyggt crescendo i lagom dos kan vara fantastiskt vackert och skapa en pirrande känsla i kroppen, där man tror att låten har nått sitt klimax så höjs den till ytterligare en nivå och euforin blir total.

Vilka medel som används för att denna exalterade känslostämning ska uppnås kan te sig olika. Att liksom Andrew Bird och Richard Hawley använda sig av relativt små medel kan vara minst lika effektfullt som när The Walker Brothers och The Righteous Brothers kombinerar sina fantastiska röster med en mäktig bakgrund bestånde av stråkar och körer, som tillsammans skapar en spectoriansk ljudvägg. Glasvegas och The Stones Roses använder gitarrer och effektiva trummor som byggstenar för sina stadiumrockande crescendon och Spiritualized kombinerar distorsionen med stråkar för att skapa en psykadelisk svulstighet. Listan spretar åt olika håll och kanter, men i mitt tycke innehåller det åtminstone ett minnesvärt crescendo i varje låt. Döm själva:


För att ni inte ska gå miste om något vill jag rikta extra uppmärksamhet mot den bästa crescendolåten i modern tid. Den finns givetvis med på listan men, liksom flertalet andra låtar av detta slag, så växer den ytterligare i live-format. (Ni får ursäkta det inte helt perfekta ljudet.)

1 kommentar:

  1. Mmmmmm kebabpizza med pommes å bea. Så sugen.

    SvaraRadera