tisdag 13 mars 2012

Spotifylista: Crossovers

Genreöverskridande möten och samarbeten inom pop- och rockmusiken låter oftast mer spännande i teorin än vad resultatet blir i praktiken. Det finns tyvärr alldeles för många exempel på halvdana projekt där artister försöker ta ett nytt grepp i karriären genom att uppdatera sitt sound med någon ny oväntad ingrediens i musiken när låtarna inte är tillräckligt bra för att stå på egna ben. Det kan i bästa fall låta intressant vid en första avlyssning, men i regel är det enbart nyhetens behag som roar. Som sämst blir det ofta när trötta rockgrupper försöker bredda sig genom att bjuda in någon rappande hiphopare i sin musik och hoppas på en förynging av publiken, men oftast blir resultatet det motsatta. Det finns dock undantag och när alla bitar faller på plats så kan stor musik skapas genom att olika genres förenas och lyckas frambringa det bästa från olika världar. Temat för veckans spotifylista är därför spännande och intressanta crossovers, där artister med olika bakgrund samarbetar i mer eller mindre oväntade musikaliska konstellationer.

1991 fattade Bill Drummond och Jimmy Cauty, männen bakom the KLF, det lika oväntade som smarta beslutet att kalla in amerikanska countrysångerskan Tammy Wynette på sång i deras remake av låten Justified & Ancient. Låten, som blev en av gruppens största hits, är idag daterad i sitt sound men lyckas ändå fånga det bästa ur den musikaliska andan från denna tid och visar på både gruppens och countrysångerskans storhet. Lika oväntat bra blev det när den brittiska hårdrockspionjären och tidigare Led Zeppelin-vokalisten Robert Plant för ett par år sedan gjorde en countrydoftande skiva tillsammans med skönsjungande Alison Krauss och producenten T-Bone Burnette. Det är ytterligare ett exempel när brittisk och amerikansk musik förenas i en fungerande symbios. Dessa låtar, tillsammans med 18 andra lyckade samarbeten, finns med på veckans spotifylista

På några av låtarna framgår det inte tydligt av titeln vilka artister som är involverade i projekten. Det amerikanska hårdrocksbandet Primus låt Coattails of A Dead Man, med en grymtande Tom Waits i högform på bakgrundssång är väl värd att uppmärksamma. Scott Walkers samarbete med Goran Bregovics resulterade i den högtravande men vackra låten Man From Reno. Broken Bells innefattar ett samarbete mellan producenten Danger Mouse och sångaren James Mercer från The Shins. Frank Sinatra-låten är hämtad från hans samarbete med den brasilianska kompositören och låtskrivaren Antonio Carlos Jobim, som är främst känd i västvärlden för att ha skrivit den jazziga bossanovahiten The Girl From Ipanema. Detta samarbete resulterade i Sinatra kanske bästa album från 1960-talet.

Så här kommer alltså en lista över lyssningsvärda crossovers. Lyssna och döm själva om detta är lyckosamma möten eller ej:

Broken Record - Crossovers (mar 2012 v.11)

För er som vill upptäcka mindre lyckade samarbetsprojekt kan ju roa er med att lyssna på följande miserabla exempel:
R.E.M och Q-Tip; The Outsiders, från R.E.M:s skiva Around the Sun(2004)
Eldkvarn och Christer Sjögren; Skuggan av en man som svek, från Eldkvarns Atlantis (2005)
Mick Jagger och David Bowie; Dancing in the Streets, singel (1985)
Petter och Pugh Rogefeldt; En liten snubbe, från Petters Bananrepubliken(1999)
Just D och Thorleifs; Tre gringos, från Just D:s Plast (1995)

Det finns tyvärr fler dåliga exempel, men det är ju roligare att fokusera på de som är bra, så kolla upp listan istället.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar